• Vitezovi Vranski

    Vranski vitezovi baštine bogatu prošlost. Od 11. stoljeća pronose slavu krščanstva i hrvatskog domoljublja.

  • Povijest vitezova

    Vjernost domu, čestitost, čast, istinoljublje, pravednost brane spojem snage i odvažnosti, hrabrosti i vještinom.

  • Simboli

    Grb Vitezova Vranskih u nekoliko simbola predstavlja glavni značaj vranskog kraja i samih vitezova.

Vitezovi Vranski

 

Plemenitost, poniznost, jubav, poštovanje prema bližnjemu svom baštine upravo Vranski vitezovi kroz stoljeća. Naslanjaju se na vitezove Templare iz 12. Stoljeća te Ivanovce iz 13 i 14. Stoljeća. Raznim aktivnostima žele upozoriti na snažnu i važnu poziciju Vrane u Srednjem vijeku kao kraljevskom gradu čuvaru kraljevske krune, papinskom posjedu i veleposlanstvu i sjedištu hrvatskih banova.

Dani vitezova Vranskih

Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: Templari, Ivanovci, Turske paše, Papinski glasnici, Vranski priori.

Opširnije
Dani vitezova Vranskih
Povijest

Vrana i Templari

Vrana i njezino značenje za srednjovjekovnu povijest hrvatskog naroda uskoro je povezana s tri redovničke zajednice: benediktincima, templarima i hospitalcima. Dolazak tih triju redova u Vranu i njihov kulturno-politički utjecaj uvjetovan je tadašnjim prilikama u Hrvatskoj i politikom rimskog pape.

Opširnije
Vrana i Templari
Povijest

Povijest kraja

U burnoj prošlosti Vrane od početka XI st., Vrana je bila krunsko dobro (bona coronalia), a zatim posjed benediktinaca, templara (hramovnici) i ivanovaca (hospitalci), sve dok Vranu nisu s okolicom osvojili Turci početkom XVI st.

Opširnije
Povijest kraja
Povijest

Vranski kmetski zakonik

Da sve vinograde i masline i druge voćke koje posade spomenuti kmetovi mogu prodati ili darovati prema svojim potrebama i ostaviti za svoju dušu, uz uvjet da je svaki kmet dužan posaditi sto mladica maslina u roku četiri godine...

Opširnije
Vranski kmetski zakonik